top of page

Att jobba som personlig assistent, vad innebär det?

En personlig assistent är en person som blir anställd av en utförare för att utföra de uppgifter som den assistansberättigade har hjälpbehov av. En utförare kan vara en privat utförare, en kommunal utförare, kooperativ, eller en person som har hjälpbehov och som själv anställer sina assistenter och är utförare åt sig själv. Ja, det finns olika former och varianter på hur en utförare kan se ut.


Men om du jobbar som personlig assistent tar du dig, oavsett typ av utförare, dit din kund befinner sig och där hjälper du henne eller honom att klara av det han/hon vill göra, men inte kan göra själv på grund av sin funktionsnedsättning.Men vad hjälper man till med?


Det kan handla om allt från att hjälpa en person att klä på sig, äta, förflytta sig inne och utomhus, hjälpa till och handla, följa med till arbetet och hjälpa till där eller följa med till skolan och hjälpa till med de praktiska sakerna kring studier. Ja, du hör! Det kan handla om precis allt möjligt!


Arbetet som personlig assistent kan variera oerhört mycket och det är svårt att säga exakt vad det innebär.


Jag har själv fått jobba som personlig assistent en gång i tiden och jag minns så väl vad jag tyckte va det absolut roligaste med yrket och vad jag upplevde som svårt. Under alla mina år som personalansvarig har jag fått höra liknande historier av mina anställda så jag vill tro att detta är något som alla upplever, mer eller mindre, och tänkte därför ta upp det här.


Jag tyckte att det var svårt, speciellt när jag var ny på arbetsplatsen, att veta vad som var önskat av mig att göra. Det kan ju vara så att man får arbeta hos en kund som har svårt med kommunikationen eller själv inte kan kommunicera sina behov och då blir det ju väldigt svårt att veta exakt vad som gäller i varje situation. Men då är det extra viktigt att vara uppmärksam och lyhörd samt visa mycket hänsyn i olika situationer.


Sen är det ju väldigt speciellt att ha sin arbetsplats i någon annans hem! Eller hur? Alla har vi olika regler för vad som gäller i ens eget hem och ofta tänker vi inte på det utan det kommer lite per automatik. Det kan ju vara så att något som är helt OK att göra i ett hem är helt otänkbart i ett annat hem. Och det är inte helt lätt. Även här behövs en stor dos av hänsyn samt att man är lyhörd och uppmärksam. En personlig assistent tar sig in i en ny familj och där har man även anhöriga och familjemedlemmar att ta hänsyn till.


Att jobba som personlig assistent kan vara lärorikt, spännande och utmanande och går man in i det med lyhördhet, uppmärksamhet, omtanke och respekt kommer man med största sannolikhet göra ett bra jobb. Man har oftast stödet av anhöriga, sina kollegor, kunden själv och de ansvariga på företaget som utför assistansen, så man är inte ensam och kan söka svar och hjälp bara man vågar fråga.


Jag har ibland hört det sägas att vem som helst kan jobba som personlig assistent men jag vill poängtera att så är inte fallet. Det är ett yrke som kräver fingertoppkänsla, stor empati, att man är flexibel och lyhörd, samt uppmärksam på kundens behov.


Personlig assistent är ett yrke, en profession, som gör skillnad i en människas liv. Det är inte så att det alltid krävs att du har tidigare erfarenhet för att få söka ett arbete som personlig assistent, men det krävs att du har de rätta egenskaperna, rätt inställning och rätt anledning till att du väljer att arbeta som personlig assistent.

29 views0 comments

Comments


bottom of page